Γενική απεργία για σήμερα, Τετάρτη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έχουν κηρύξει οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.


Μετ’ εμποδίων θα γίνουν την Τετάρτη οι μετακινήσεις και οι συναλλαγές με το δημόσιο και τις τράπεζες.
Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Ομόνοια και οι γύρω δρόμοι, καθώς μέλη της ΠΑΣΥ (Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης) έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο. Μάλιστα, διαδηλωτές εμφανίστηκαν στη συγκέντρωση με δύο τρακτέρ, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της αστυνομίας, που έφτασε με δύο γερανοφόρα οχήματα. Κλειστό είναι και το Σύνταγμα.

Στην Ομόνοια βρίσκεται και η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. «Δεν έχει άλλη επιλογή ο λαός από το να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα μπρος ως τη ρήξη και την ανατροπή ως το τέλος. Διαφορετικά θα βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο» δήλωσε.

Aυτήν την ώρα μέλη της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συγκεντρώνονται στο Πεδίον του Άρεως.

Στο Σύνταγμα και τα τρακτέρ

Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα τους δίνοντας το παρών και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της γενικής απεργίας. Συμβολική διαμαρτυρία πραγματοποιούν αγρότες με τα τρακτέρ τους δίπλα στις κλούβες των ΜΑΤ!

Ισχυρά αστυνομικά μέτρα

Για την αποφυγή επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που αρχίζουν σε λίγη ώρα, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει πάρει έκτακτα μέτρα.

Αυτή την ώρα, περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος βρίσκονται κλούβες της Αστυνομίας με διμοιρίες των ΜΑΤ. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, στην οδό Φιλελλήνων, στην οδό Σταδίου και τους γύρω δρόμους.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας με πολιτικά και ομάδες της ΔΕΛΤΑ και της ΔΙ.ΑΣ. εποπτεύουν διάφορα σημεία προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.


Ποιοι απεργούν

Εν τω μεταξύ, μετ’ εμποδίων θα γίνουν σήμερα οι μετακινήσεις και οι συναλλαγές με το δημόσιο και τις τράπεζες λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της ανεργίας και τη διασφάλιση δημοκρατικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Από την απεργία αναμένεται να παραλύσει ο χώρος της Υγείας αφού στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι γιατροί, νοσοκομειακοί και ιδιώτες, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και οι οδοντίατροι όλης της χώρας. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

Στις κινητοποιήσεις  επίσης συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο (καθηγητές, δάσκαλοι, καθηγητές, εφορίες, υπουργεία, νοσοκομεία κα), στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ), στις τράπεζες, στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα απεργούν οι ναυτικοί έπειτα από απόφαση της ΠΝΟ, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι μηχανικοί και οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.

Στη γενική απεργία συμμετέχουν και οι δικηγόροι της Αθήνας με απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τα λεωφορεία της Αθήνας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

Επιπλέον, από τα μεσάνυχτα τα τρένα και τα λεωφορεία του ΟΣΕ παραμένουν ακινητοποιημένα, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Επίσης, ακινητοποιημένοι είναι για το ίδιο χρονικό διάστημα και οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο.

Στους επιβάτες του ΟΣΕ που έχουν εκδώσει εισιτήρια, θα επιστρέφεται το αντίτιμο του εισιτηρίου ή θα εκδίδεται κουπόνι ταξιδιού.

Σημειώνεται ότι λόγω της επίταξης το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ θα κινηθούν κανονικά. Ωστόσο, από τις 10 το πρωί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Πανεπιστήμιο και Ακρόπολη θα κατεβάσουν ρολά εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Οι σταθμοί έκλεισαν μετά από εντολή της αστυνομίας για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: newpost.gr