13 Φεβ 2013

ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ:Εξω η ελληνορωμαϊκή πάλη, μέσα η ελευθέρα!








Τάσος Παπαχρήστου
Η πάλη, το κλασικό άθλημα της αρχαιότητας, κινδυνεύει βάσιμα να μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων με αρχή το 2020. Σε επτά χρόνια από σήμερα, μεγάλο διάστημα για αλλαγές και υπαναχωρήσεις.
Ετσι αποφάσισαν ωστόσο κατ' αρχάς τα 15 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πλην του προέδρου Ζακ Ρογκ ύστερα από μυστική ψηφοφορία στη Λωζάννη.
Διατήρησαν στη ζωή 25 αθλήματα, ακόμα και αυτά που οι φήμες είχαν οδηγήσει σε λίστα αναμονής προς την έξοδο, όπως μοντέρνο πένταθλο, τάε κβον ντο και χόκεϊ επί χόρτου και αποκεφάλισαν την πάλη.
Λήφθηκαν υπόψη 39 κριτήρια για όλα τα ολυμπιακά αθλήματα και κάθε άθλημα λάμβανε ψήφους για την έξοδό του από τον θεσμό, ένα προς ένα. Η πάλη εισήλθε ως 8η στη σχεδόν μόνιμη λίστα αναμονής των επτά σπορ που ψάχνουν για μια θέση στον ήλιο.
Εξω η ελληνορωμαϊκή πάλη, μέσα η ελευθέρα! Δηλαδή την ένταξή τους ή την επανένταξή τους στον θεσμό, μαζί με ένα ή δύο από το μπέιζμπολ, σόφτμπολ, καράτε, σκουός, αναρρίχηση σε τοίχο, γουσού, πατίνια ρόλερ και σέρφιγκ χωρίς ιστίο. Πολλοί θεωρούν ότι η πάλη δεν έχει καμιά τύχη στην ψηφοφορία της ΔΟΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ωστόσο έχω ορισμένες πληροφορίες που ομιλούν για παράθυρο ελπίδας. Με λίγα λόγια σαν σολομώντεια λύση θα παραμείνει στον θεσμό η ελευθέρα πάλη και θα... εξοντωθεί η ελληνορωμαϊκή. Αν επικρατήσει αυτή η άποψη, οπωσδήποτε θα αποτελεί πελώριο πλήγμα για την Ελλάδα, τη γενέτειρα του συγκεκριμένου στυλ, δηλαδή πάλη με λαβές υποχρεωτικά από τη μέση και πάνω.
Βέβαια κυκλοφορούν στους διαδρόμους της έδρας της ΔΟΕ και ορισμένες φήμες, αδύναμες σε βάση, που αναφέρονται στην επιθυμία των ανθρώπων της βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης καποέιρα να... τρυπώσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με αφορμή και το Ρίο 2016 αλλά με το δημοφιλές καράτε χρόνια τώρα να καραδοκεί σαν τη γάτα που περιμένει το ποντίκι. 

Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: