9 Φεβ 2013

EYΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ:«Ο Ιβάν ο τρομερός βάζει γκολ και στις επενδύσεις»


«Ο Ιβάν ο τρομερός βάζει γκολ και στις επενδύσεις» Πρόσωπο της επικαιρότητας παραμένει ο Ιβάν Σαββίδης για όσα κάνει στον ΠΑΟΚ και για όσα θέλει να κάνει στην Ελλάδα. Δημοσίευμα-αφιέρωμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αναφέρει πως... «ο Ρώσος ομογενής δείχνει ότι δεν ήρθε μόνο ως επενδυτής στον «δικέφαλο», αλλά ότι έχει έρθει εκπροσωπώντας ρωσικά κεφάλαια, ίσως και τη ρωσική διπλωματία».
Το θέμα ξεκινάει με αναφορά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ως μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και θύμιζε «συνέντευξη Τύπου πολιτικού αρχηγού», με τον Ιβάν Σαββίδη να παραδέχεται πως: «Αν η Ελλάδα πει στους Ρώσους ότι έχετε ένα χρόνο να κάνετε κάτι στη χώρα, εγώ θα μπορούσα να σας πω ότι το 2013 η Ελλάδα θα ήταν οικονομικά εύρωστη χώρα», συμπληρώνοντας πως οι Ρώσοι επιχειρηματίες που έχει μιλήσει, υπολογίζει πως διαθέτουν δυνατότητα επένδυσης γύρω στις 500 δισ. δολάρια.
Στο δημοσίευμα τονίζει πως ο ΠΑΟΚ αποτελεί σημαντικό επικοινωνιακό όπλο στα χέρια του Ρώσου ομογενούς. «Θέλω η ρωσική αυτοκρατορία να έρθει και να βοηθήσει την Ελλάδα. Με τις κινήσεις μου, θέλω να δείξω στους έλληνες πολιτικούς ότι εμείς, οι Ρώσοι, είμαστε κανονικοί άνθρωποι. Οι Ρώσοι έχουν αποδείξει ότι είναι δίπλα στα ομόδοξα αδέρφια», έχει δηλώσει μεταξύ των άλλων ο Ιβάν ο τρομερός!
Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στο ενδιαφέρον του για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά: «Ο Ιβάν Σαββίδης, πέρα από τον ΠΑΟΚ και τον αθλητισμό, φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις συγκοινωνίες, αλλά και όπου αλλού παρουσιαστεί ευκαιρία. Βασική προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις του, αλλά και οι επενδύσεις των φίλων του Ρώσων στην Ελλάδα, είναι η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων.
Αυτό αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, ενώ στην πρόσφατη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, πέρα από το πρόβλημα των χρεών του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο που φαίνεται ότι οδεύει προς λύση, συζητήθηκε και το ταξίδι του Πρωθυοπουργού στη Ρωσία. Ο Ιβάν Σαββίδης περιμένει τα αποτελέσματα του ταξιδιού, προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω σε επενδύσεις.
Για το λόγο αυτό είναι συγκρατημένος όσον αφορά τις επιχειρηματικές κινήσεις του και δεν διαψεύδει, αλλά ούτε επιβεβαιώνει αυτά που ακούγονται ότι ενδιαφέρεται για τον ΟΣΕ, τη ΣΕΚΑΠ, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Κάποια από αυτά τον ενδιαφέρουν πραγματικά και κάποια άλλα απλώς ακούγονται. Στο πού θα προχωρήσει και πού όχι θα φανεί το επόμενο διάστημα» υποστηρίζουν άνθρωποι του περιβάλλοντος του».
Επίσης, ο Σαββίδης σχεδιάζει την κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στη Νότια Εύβοια. «Τα Νέα» γράφουν: «Ασπρο και μαύρο είναι τα χρώματα του ΠΑΟΚ, η ομάδα που αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ελλάδα, για το Ρώσο ομογενή επιχειρηματία και «κολλητό» του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιβάν Σαββίδη.
Με τα ίδια χρώματα και συγκεκριμένα μέσω της εταιρείας «Black & White», ο κ. Σαββίδης στις αρχές της εβδομάδας τάραξε και πάλι τα νερά της Θεσσαλονίκης, χτυπώντας αυτή τη φορά στο μέτωπο του τουρισμού. Η εταιρεία του αναδείχθηκε πλειοδότρια στο διαγωνισμό του ΙΚΑ για την ανάληψη της διαχείρισης για ένα χρόνο του εμβληματικού ξενοδοχείου Μακεδονία Παλάς.
Ωστόσο ο τουρισμός φαίνεται ότι θα αποτελέσει πεδίο και για άλλες επενδυτικές κινήσεις από τον κ. Σαββίδη, που ήρθε στην Ελλάδα για επενδύσεις χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς βαρύγδουπες υποσχέσεις.
Με το Μακεδονία Παλάς ο Ιβάν Σαββίδης επιχείρησε το πρώτο επίσημο επιχειρηματικό βήμα στον τουριστικό κλάδο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κύκλοι του επιχειρηματία, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα, καθώς στα σχέδια του περιλαμβάνεται η δημιουργία μεγάλης υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας αποκλειστικά για ρώσους πελάτες, σε ακίνητο που απέκτησε πρόσφατα στην Εύβοια.
Η έκταση βρίσκεται στην περιοχή Πόρτο Λαφιά. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του κ. Σαββίδη θα επιδιωχθεί η μελλοντική ακτοπλοϊκή σύνδεση της περιοχής με τη Ραφήνα. Επίσης, στα σχέδια του κ. Σαββίδη περιλαμβάνεται και η εξαγορά γνωστού τουριστικού πρακτορείου που διακινεί ρώσους τουρίστες και οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».
Τέλος γίνεται αναφορά στις προτεραιότητες του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ που είναι οι ακαδημίες και το γήπεδο. Το ρεπορτάζ αναφέρει: «Ο Ρώσος ομογενής έχει ετοιμάσει και ένα σχέδιο ανάπτυξης που αφορά τον ΠΑΟΚ. Εκτιμά μάλιστα ότι με την ολοκλήρωση του η ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι βιώσιμη, αν όχι κερδοφόρος επιχείρηση.
Ο πρώτος τομέας αφορά την ανάπτυξη των ακαδημιών του Δικεφάλου, όπου σε συνεργασία με ακαδημίες ποδοσφαίρου διατηρεί στη Ροστόφ θα μπορούν να παράγουν ποδοσφαιριστές προκειμένου να ενισχύουν την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Δεύτερος αλλά πολύ σημαντικός τομέας, που τον ενδιέφερε από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με το Δικέφαλο το 2006, είναι το γήπεδο της Τούμπας.
Ηδη έχει ξεκινήσει μελέτη για το κατά πόσο μπορεί να ανασκευαστεί και να αξιοποιηθεί το γήπεδο στο χώρο όπου βρίσκεται. Αν η μελέτη αυτή δεν παρουσιάσει τα στοιχεία που θέλει για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, τότε έχει πει ότι θα αναζητηθεί άλλη τοποθεσία για την κατασκευή του παρότι έχει τονίσει ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε η ομάδα να παραμείνει στη φυσική της θέση.
Αυτό που φαίνεται πάντως είναι ότι ο Ιβάν Σαββίδης προχωρά προσεκτικά και επιφυλακτικά σε όλες τις κινήσεις του. Ακόμα και στον ΠΑΟΚ, αφού αποφεύγει να ακολουθήσει την πεπατημένη των ηχηρών μεταγραφών και προτιμά πρώτα να οργανώσει την εταιρεία, να θέσει τις βάσεις που θέλει και στη συνέχεια να επενδύσει σε μεταγραφές, δίχως όμως να απογοητεύσει τους φιλάθλους.
Για την ώρα έχει ισορροπήσει αριστοτεχνικά και έχει ξεπεράσει όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν, με μεγαλύτερο εκείνο του Γκαρσία, που παρουσιάστηκε μετά το ντέρμπι με τον Αρη και το οποίο του έδωσε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμα και προς του φιλάθλους, οριοθετώντας τις σχέσεις τους». 

Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: