26 Ιουν 2014

Η... ελληνική χώρα που δεν διαθέτει στρατό

Εξωτικές οι παραλίες στην Κόστα Ρίκα με κρυστάλλινα νερά και οργιώδη βλάστηση
Εξωτικές οι παραλίες στην Κόστα Ρίκα με κρυστάλλινα νερά και οργιώδη βλάστηση
Η Κόστα Ρίκα, «Σταχτοπούτα» του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου, μάχεται χωρίς... στράτευμα. Στρατιώτες της ομάδας του τέως (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) παίχτη του Ολυμπιακού Τζόελ Κάμπελ είναι οι ίδιοι οι Κοσταρικανοί διεθνείς που θα τεθούν αντιμέτωποι το βράδυ της Κυριακής των Ελλήνων παιχτών. Η «πλούσια ακτή», όπως λέγεται στα Ισπανικά, που δεν διαθέτει στρατό κι αποκαλείται η «Ελβετία της Κεντρικής Αμερικής», έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, με πηγή έμπνευσης την Επανάσταση του 1821!
Η διάλυση του στρατού έγινε το 1948, όταν και ολοκληρώθηκε ο εμφύλιος πόλεμος με νικητή τον Χοσέ Φιγκέρες Φερέρ. Ο «Δον Πέπε», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, ήταν ένας μηχανικός, οικονομολόγος και φιλόσοφος, που οδήγησε τον επαναστατικό στρατό στη νίκη. Εδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα στην ψήφο και πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους έγχρωμους. Το 1949 επικυρώθηκε επίσημα με άρθρο στο νέο σύνταγμα της χώρας και έκτοτε οι αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν στην παιδεία και στον πολιτισμό. Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Κόστα Ρίκα αποτελούνται κυρίως από αστυνομικούς.
Ωστόσο, το 1986 απειλήθηκε η ουδετερότητα της χώρας. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Νικαράγουα, οι σαντινίστας και οι κόντρας στρατοπέδευσαν σε κοσταρικανό έδαφος. Τελικά ο τότε πρόεδρος της χώρας Οσκαρ Αρίας Σάντσες μπόρεσε να διώξει τους εμπόλεμους από τη χώρα του.
Ως συνέπεια η ενέργειά του συνετέλεσε αποφασιστικά στις συμφωνίες που τερμάτισαν τους εμφύλιους πολέμους στη Νικαράγουα, στο Ελ Σαλβαδόρ και στη Γουατεμάλα το 1987. Δικαίως ο Οσκαρ Αρίας Σάντσες τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης! Το μοναδικό «όπλο» της Κόστα Ρίκα είναι ένα περιπολικό σκάφος, ένα ρυμουλκό και πέντε ταχύπλοα με συνολικό προσωπικό 100 ατόμων (αξιωματικοί και ναύτες).
Οι Κοσταρικανοί, λοιπόν, γνωρίζουν πολλά για την ελληνική ιστορία και πολλοί δηλώνουν φιλέλληνες. Μάλιστα, ένας από αυτούς ήταν ο Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος ι Αλβαράδο. Ο ίδιος ως πρόεδρος της χώρας έγινε φιλέλληνας ενστερνιζόμενος την επανάσταση του 1821. Κατόπιν αποφάσισε να δώσει σε τρεις πόλεις ελληνικά ονόματα ξεκινώντας από την Grecia (Ελλάδα) το 1825.
Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της χώρας κι απέχει μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα Σαν Χοσέ, ενώ αριθμεί 20.000 κατοίκους. Πίσω από το δημαρχείο βρίσκεται η πλατεία Plaza Hellenica με προτομή του Αριστοτέλη, προσφορά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού το 1997.
Στην είσοδο της πόλης μια προσπάθεια απομίμησης του Παρθενώνα σε μινιατούρα. Σε μία ώρα απόσταση από την Grecia βρίσκεται η κωμόπολη Atenas (Αθήνα) με 8.000 κατοίκους. Τρίτη πόλη είναι η Esparza. Ιδρύθηκε το 1851 ως Sparta (Σπάρτη), αλλά με την πάροδο του χρόνου και λόγω της ισπανικής προφοράς το όνομά της διαφοροποιήθηκε.
Οταν το 1502 ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε τη χώρα έμεινε εντυπωσιασμένος από τα χρυσά κοσμήματα που φορούσαν οι ιθαγενείς και την ονόμασε Costa Rica y Castilla d' Οro (Πλούσια Ακτή της Χρυσής Καστίλης). Οι Κονκισταδόρες δεν ανακάλυψαν χρυσάφι, όπως προσδοκούσαν, γιατί ο πλούτος της χώρας είναι η ίδια της η φύση: τα τροπικά δάση, οι πανύψηλες οροσειρές και οροπέδια, τα ενεργά ηφαίστεια, οι παραλίες με τη λευκή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά, τα σπάνια είδη ζώων και τα 32 εθνικά πάρκα που καλύπτουν το 1/4 της χώρας.
Η ακτογραμμή της φτάνει τα 1,287 χιλιόμετρα, ενώ ξεκινάει στον Ειρηνικό και φτάνει μέχρι την Καραϊβική. Πρωτεύουσα είναι το Σαν Χοσέ με 1,2 εκατ. κατοίκους, από τα 4,5 εκατ. συνολικό πληθυσμό.

Πηγή: Εθνοσπορ

Ν. Κορέα - Βέλγιο 0-1(video)

 

Αλγερία - Ρωσία 1-1(videos)

 

Visca Barça!

 

Live Streaminig.23:00 Algeria vs Russia1-1(videos) FIFA WC 2014

 

Η παρακάμερα με το ιστορικό γκολ του Σαμαρά

 

Live Streaminig.23:00 South Korea vs Belgium 0-1(video) FIFA WC 2014.Eastern European Time

 

ΗΠΑ - Γερμανία 0-1(video)

 

Πορτογαλία - Γκάνα 2-1(videos)

 

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014: Ανησυχία για Αγκουέρο

 

ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ Στη Γιουνάιτεντ και επίσημα ο Ερέρα

 

Αγάπη... διαρκείας για τον συνάνθρωπο από Αστέρα!

 

Σκάει η «βόμβα» με Ερέρα!

 

Live Streaminig.20:15 FC Barcelona vs Real Madrid 83-81 final.Liga ACB

 

ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ Στη Γιουνάιτεντ και επίσημα ο Ερέρα

 

Live Streaminig.19:00 Portugal vs Ghana 2-1(videos) FIFA WC 2014

 

Live Streaminig.19:00 USA vs Germany 0-1(video) FIFA WC 2014

 

Σκάει η «βόμβα» με Ερέρα!

 

«Αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες»

 

Χαμός στην εθνική Γκάνας και αποπομπή παικτών

 

Στηρίζει Σουάρες ο Κάραγκερ


Ο Γκάλης επέστρεψε στον Άρη!

 

Ονδούρα - Ελβετία 0-3(videos)

Δεν υπάρχουν σχόλια: